Ziet jouw kind wel goed?

 

De kans is klein dat je kind je spontaan zal vertellen dat het niet scherp ziet.

Welke alarmsignalen kan je als ouder opmerken?

Ons zicht ontwikkelt zich geleidelijk aan van bij de geboorte tot ongeveer het zesde levensjaar. Baby’s zien dus helemaal niet goed. Ze kunnen alleen wazige vormen, lichtcontrasten en flauwe kleuren waarnemen. Tussen de achtste en twaalfde week zou het gezichtsvermogen al iets verder gerijpt moeten zijn, zodat een kindje oogcontact kan maken. Dan ziet het voldoende om je aan te kijken, veel baby’s beginnen dan ook spontaan te lachen. Doet een kind van drie maanden dat nog niet, dan is het aangeraden om te laten onderzoeken of er een reden is voor het afwezige visuele contact. Er kan iets mis zijn met de oogjes of in de zenuwbanen tussen de ogen en de hersenen. Ernstige verwikkelingen zijn gelukkig zeldzaam. 

Kinderboeken

Soms is het even schrikken als je hoort dat je kind een bril en/of pleister moet dragen. Hoe leg je dit uit aan een jong kind? Hoe blijf je motiveren als het wat moeilijker gaat? Soms kan een boek hierbij helpen. Hierbij enkele voorbeelden.

U kan online of telefonisch een afspraak maken

Mechelbaan 469 bus 1001

2580 Putte (bij Mechelen)

015/76.09.70

Made by R. Verschooten

Ik zie, ik zie. Pimm van Hest.

Eduard moet een bril. Stom! Hij wil niet anders zijn dan de andere kinderen. Maar het moet, zodat hij alles weer goed kan zien. De volgende dag ziet de wereld er opeens veel beter uit. Een prentenboek met mooie illustraties van Nynke Talsma, dat het eerste brilletje veel leuker maakt. Voor kinderen vanaf 3 jaar.