top of page

Gele vlekken op de oogleden?


Xanthelasma

Deze gele vlekken worden ook xanthelasma palpebrarum genoemd. Ze zijn licht verheven goedaardige vetophopingen rondom de ogen. Ze ontstaan door een stoornis in de (plaatselijke) vetstofwisseling.

We zien platte, gelige plekken rondom de ogen die weinig klachten geven maar vaak wel cosmetisch storend zijn. De ophopingen ontstaan vaak als eerste in de nasale ooghoek. Vanuit de ooghoek kan er uitbreiding plaats vinden naar het onder- of bovenooglid. De plekken kunnen variëren in grootte, van enkele millimeters tot het gehele ooglid.

De oorzaak is niet altijd aan te duiden. Het komt voor bij gezonde personen, zonder dat er sprake is van een vetstapelingsziekte. De aandoening kan ook erfelijk bepaald zijn, hierbij spelen diabetes en een hoog cholesterolgehalte in het bloed een belangrijke rol.

Xanthelasma zullen nooit spontaan verdwijnen, maar zullen altijd goedaardig blijven. We kunnen deze wegnemen door een speciale chemische peeling of door excisie. Wacht niet te lang met uw behandeling, want dan zullen de wondjes en de mogelijke littekenvorming als dusdanig uitgebreider zijn.

2.491 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page