top of page

6 Tips bij de aanschaf van uw zonnebril!


UV-straling van de zon is niet alleen gevaarlijk voor de huid, maar ook voor de ogen. UV-straling kan ernstige oogaandoeningen en veroudering van ogen veroorzaken. Blootstelling aan overmatige UV-straling verhoogt het risico op staar (cataract) en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Voor de vorming van deze oogziekte geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Deze schade is pas merkbaar op latere leeftijd. Kinderen zijn extra-kwetsbaar voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Een goede zonnebril is dus essentieel. 1. De zonnebril moet 100% Uv-bescherming geven. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400. 2. De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het Uv-licht uw ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken. De ideale zonnebril reikt van boven tot aan de wenkbrauwen en van onder tot de rand van het gezicht. Voor alle buitensporten (tennis, zeilen, skiën, golf, fietsen…) zijn er aangepaste sportbrillen. 3. De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20% absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97% lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kunt u in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3. Voor uitzonderlijk fel licht zoals bijvoorbeeld voor winter- of watersport, kiest u het best voor CE 4. 4. De kleur van de glazen vermindert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de Uv-bescherming. Donker betekent dus niet dat u beter beschermd bent. 5. Het is geen noodzaak, maar afhankelijk van het gebruik kan het kan goed zijn om de glazen polariserend te laten zijn zodat hinderlijke schitteringen geneutraliseerd worden. Deze glazen zijn vooral nuttig voor watersporten (zoals zeilen en vissen) en wintersport, en in het autoverkeer. Ook voor mensen die een correctiebril dragen (verzienden, bijzienden...), ouderen, mensen die last hebben van hun ogen in zonlicht of mensen die een oogoperatie hebben ondergaan (refractieve chirurgie of cataract), zijn polariserende glazen nuttig. 6. Er bestaan speciale contactlenzen die UV afdoende tegenhouden en verblinding voorkomen. Maar ze bedekken slechts een gedeelte van het oog. De oogleden en het “wit” van het oog krijgen geen bescherming en kunnen dus beschadigd worden. Daarom is het aangeraden om zeker bij heldere zon en op het strand, op het water en in de bergen contactlenzen toch te combineren met een goede zonnebril.

369 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page